Przygotowanie i wdrażanie planów produkcji i obrotu na lata 2023 – 2024 przez organizację producentów Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków.
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu „Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027”
Opis projektu
Operacja zakłada realizację zadań ujętych w planach produkcji i obrotu organizacji producentów Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków na lata 2023 – 2024 i tym samym wdrożenie celów uznanych organizacji producentów ryb o określonych w art. 7 rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11.12.2013 r.
Celem tymi są:
- promowanie zrównoważonych działań swoich członków w zakresie akwakultury poprzez stworzenie im możliwości rozwoju w pełnej zgodności z w szczególności rozporządzeniem (UE) nr 1380/2013 i przepisami dotyczącymi środowiska, przy przestrzeganiu polityki społecznej.
- zapewnienie zgodności działalności swoich członków z krajowym planem strategicznym, o którym mowa w art. 34 rozporządzenia (UE) nr 1380/2013.
- dążenie do zapewnienia, aby produkty paszowe pochodzenia rybnego na potrzeby akwakultury pochodziły z łowisk zarządzanych w sposób zrównoważony.
Biorąc pod uwagę powyższe celem Wolińskiego Stowarzyszenia Rybaków podczas przygotowywania i wdrażania planów produkcji:
– realizować działania dzięki, którym członkowie Stowarzyszenia będą mieli możliwość rozwoju ekonomicznego np. dbanie o stałą podaż surowca w łańcuchach dostaw,
– zachęcanie konsumentów do kupowania ryb zalewowych,
– popularyzowanie gatunków postrzeganych jako małocenne,
– wskazywanie finalnym konsumentom przystępnych metod przygotowywania ryb oraz informowanie o zrównoważonych metodach połowu ryb,
– prowadzić działania informacyjne wśród swoich członków z obowiązujących przepisów prawa m. in. związanych z ochroną środowiska, wyeliminowaniem przypadków połowów oraz połowów nielegalnych, nieraportowanych i nieregularnych,
– prowadzić połowy z wykorzystaniem selektywnych narzędzi połowowych, – obserwować i kontrolować działalność swoich członków i reagować na niekorzystne zjawiska,
– wprowadzać produkty pochodzące z połowów członków Stowarzyszenia z poszanowaniem obowiązujących przepisów prawa, – rozwijać przedsiębiorczość i udzielać wsparcia członkom Stowarzyszenia, – prowadzić kampanię promocyjno – edukacyjną.
Grupami docelowymi są zarówno członkowie Stowarzyszenia jak i każdy konsument.
Efektem powyższych działań jest osiągniecie celu Stowarzyszenia jakim jest dbanie o swoich członków oraz dbanie o konsumenta poprzez umacnianie pozytywnych doświadczeń związanych z formami spędzania czasu w modelu turystyki gastronomicznej oraz z aktywnym wypoczynkiem opartym na lokalnych zasobach, promowaniu poławianych gatunków ryb jako zdrowe, bezpieczne i świeże i zachęcaniu do ich konsumpcji.
Koszty ujęte w budżecie zadań są kosztami uzasadnionymi ze względu na profil i skalę działalności, gdyż są ściśle związane z działalnością statutową Stowarzyszenia, która to działalność pozwala na poprawne przygotowywanie i wdrażanie planów produkcji zgodnie z założonymi celami.
Grupy kosztów ujęte we wniosku: – wynajem pomieszczeń zgodnie z paragrafem 19 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia MRiRW Priorytet 2 – Pozostałe: wyposażenie stanowisk materiały biurowe zgodnie z paragrafem 19 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia MRiRW Priorytet 2 – usługi księgowe zgodnie z paragrafem 19 ust. 3 pkt 3 rozporządzenia MRiRW Priorytet 2 – zatrudnienie rok 2023 i rok 2024 zgodnie z paragrafem 19 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia MRiRW Priorytet 2
Wartość projektu: 61 938,57 zł
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 43 356,99 zł
Adres internetowy strony programu www.rybactwo.gov.pl
#FunduszeEuropejskie
# FunduszeEuropejskiedlaRybactwa
#rybactwo
#EFMRA